Preusmeritev vinograda v ekološko pridelavo
Za preusmeritev v ekološko pridelavo se pridelovalec najprej prijavi pri enem izmed inštitutov za kontrolo in certifikacijo v Sloveniji. Na izbiro ima kontrolne organizacije KON-CERT na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor, IKC UM na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede in Bureau Veritas. Preusmeritveno obdobje do pridobitve certifikata za ekološki pridelek pri trajnem nasadu kot je vinograd traja 3 leta oz. 36 mesecev. Četrto leto pridobi pridelek status ekološki. Naprimer, če se vinogradnik v kontrolo prijavi decembra 2014, bo za pridelek grozdja pridobil status ekološki v letu 2018. V jeseni 2015 bo status pridelka grozdja še konvencionalen. Lahko pa se vinogradnik prijavi v kontrolo naprimer poleti 2014, kar pomeni jeseni 2015 že pridelek iz preusmeritve in dejansko tudi eno sezono prej status ekološki v primerjavi z začetkom preusmeritve pozimi, torej v jeseni leta 2017.
Ob prijavi vinogradnik izpolni prijavni obrazec in pri njem se oglasi kontrolor, ki opravi prvo kontrolo KMG-ja. Ta ponavadi vključuje ogled vseh površin, meritve razdalj do sosednjih neekoloških parcel, izris načrtov površin, pregled evidenc, pregled skladišča za FFS-je (iz KMG-ja morajo biti do prijave v ekološko kontrolo odstranjena vsa nedovoljena škropilna sredstva in gnojila). Kontrolor nato izpolni predpisane obrazce, iz katerih je razvidno stanje na kmetiji, na podlagi katerih se za prvo leto izda potrdilo in kasnejša leta pa certifikat.
Po preteku preusmeritvenega obdobja treh let, vinogradnik za pridelek v četrtem letu pridobi status ekološki in pripadajoči certifikat, v kolikor se je držal vseh pravil, ki jih določa ekološka pridelava.
Ob prijavi vinogradnik izpolni prijavni obrazec in pri njem se oglasi kontrolor, ki opravi prvo kontrolo KMG-ja. Ta ponavadi vključuje ogled vseh površin, meritve razdalj do sosednjih neekoloških parcel, izris načrtov površin, pregled evidenc, pregled skladišča za FFS-je (iz KMG-ja morajo biti do prijave v ekološko kontrolo odstranjena vsa nedovoljena škropilna sredstva in gnojila). Kontrolor nato izpolni predpisane obrazce, iz katerih je razvidno stanje na kmetiji, na podlagi katerih se za prvo leto izda potrdilo in kasnejša leta pa certifikat.
Po preteku preusmeritvenega obdobja treh let, vinogradnik za pridelek v četrtem letu pridobi status ekološki in pripadajoči certifikat, v kolikor se je držal vseh pravil, ki jih določa ekološka pridelava.