Tla
Čeprav sta trta ter grozdje bistvo oziroma središče vinogradnikove pozornosti, dober ekološki vinogradnik posveča pozornost tudi tlem. Sestava tal vpliva na sestavo grozdnega soka ter na okus vina. Tla določajo vinski trti dostopnost elementov, hranil, vode ter imajo vpliv na sestavo travne ruše, kar vpliva na bujnost trte in njeno sposobnost odzvati se na dražljaje iz okolice.
Človek ima možnost vpliva na „počutje“ vinske trte v tleh. To stori z obdelovanjem tal, tako da poveča zračnost tal ter pospešuje sproščanje hranil in njihovo dostopnost trti. Z obdelavo zmanjšuje tudi konkurenco rastja okoli trte, paziti pa mora, da ne prihaja do erozije oz. odnašanja tal ter da ne zmanjšuje vsebnosti organskih snovi in s tem rodovitnosti tal. Zato se večina ekoloških vinogradnikov odloča za trajno ali kratkotrajno ozelenitev tal, ter mulčenje ali košnjo trave. S tem opravilom vrača tlem organsko snov ter pospešuje življenje v tleh, ki prispeva k večji rodovitnosti tal. Z mulčenjem vsake druge vrste, s kasnejšim mulčenjem in s setvijo cvetočih rastlin prispeva k ugodnim pogojem za življenje koristnih žuželk v vinogradu.
Človek ima možnost vpliva na „počutje“ vinske trte v tleh. To stori z obdelovanjem tal, tako da poveča zračnost tal ter pospešuje sproščanje hranil in njihovo dostopnost trti. Z obdelavo zmanjšuje tudi konkurenco rastja okoli trte, paziti pa mora, da ne prihaja do erozije oz. odnašanja tal ter da ne zmanjšuje vsebnosti organskih snovi in s tem rodovitnosti tal. Zato se večina ekoloških vinogradnikov odloča za trajno ali kratkotrajno ozelenitev tal, ter mulčenje ali košnjo trave. S tem opravilom vrača tlem organsko snov ter pospešuje življenje v tleh, ki prispeva k večji rodovitnosti tal. Z mulčenjem vsake druge vrste, s kasnejšim mulčenjem in s setvijo cvetočih rastlin prispeva k ugodnim pogojem za življenje koristnih žuželk v vinogradu.