EKOLOŠKO VINOGRADNIŠTVO

  • Domov
  • Ekološki vinograd
    • Tla
    • Trta in lega
  • Varstvo
    • Seznam sredstev
    • Škropilni načrt
  • Odporne sorte
  • Zakonodaja
    • Preusmeritev v ekološko pridelavo
  • Eko vinogradniki
    • Ekološka turistična kmetija Valentan
    • Ekološka kmetija in vinotoč Hauptman
    • Ekološka kmetija Marjan Pipuš
  • Novice

PERONOSPORA


Picture
Baker:
Baker nastopa v različnih oblikah. To povzroča razlike v obliki nanešene plasti, kar ima za posledico različno delovanje na peronosporo. Razlike so tudi v karenci in koncentraciji bakra v pripravku. V ekološkem vinogradništvu je omejitev uporabe bakra 6 kg/ha letno. 

Bakrov hidroksid: Champ 2 FLO, Champion 50 WG, Kocide 2000, Kocide DF
Bakrov oksid: Nordox 75 WG
Bakrov oksisulfat: Cupro 190 SC
Bakrov oksiklorid: Cuprablau Z 35 WP, Cuprablau Z  ultra, Cuprablau Z 50 WP
Nordox in oba Kocide-a sta registrirana tudi za zatiranje črne pegavosti.

MycoSin VIN
Je kisla glina. V letu 2014 ni bil na voljo, sicer pa gre za sredstvo za jačanje odpornosti na peronosporo. Nima karence. Občutljiv je na spiranje.


OIDIJ


Picture
Žveplo v prahu
Učinkovito v primeru pojava oidija. Škodljivo za plenilske pršice.

Močljiva žvepla
Veliko pripravkov, ki se ločijo po pomožnih snoveh, oblikah pripravkov, dovoljenih dozah in možnostih mešanja z drugimi pripravki.

AQ10
Aktivna snov je parazitska gliva. Pripravek se ne sme mešati z bakrom še vsaj 2 dni po tretiranju.

Vitisan (kalijev hidrogenkarbonat)
Učinkovito sredstvo za zatiranje oidija vinske trte ter preprečevanje botritisa.

Kalijevo vodno steklo
Vsebuje 20 % kremenčeve kisline in jača povrhnjico trte, ter ovira kalitev spor oidija. 


AMERIŠKI ŠKRŽATEK


V Sloveniji je obvezno zatiranje ameriškega škržatka v vseh vinorodnih območjih. V ekološem vinogradništvu so dovoljeni pripravki na osnovi naravnega piretrina (Biotip floral, Flora verde). Učinek teh sredstev se izboljša z dodatkom ogrščičnega olja v 0,5% koncentraciji. Ker aktivna snov hitreje razpada na sončni svetlobi, je priporočeno tretiranje v večernih urah (tako je manjša tudi nevarnost za čebele). V Avstriji so dovoljene alternativne oblike zatiranja škržatka, ki imajo manjši negativni vpliv na koristne organizme. V stadiju nabrekanja očes je obvezna uporaba olja oljne ogrščice (2L/100 L vode) za zatiranje jajčec. Ko so ličinke škržatka v tretjem stadiju, ima vinogradnik možnost uporabiti Vitisan (6-8kg/ha) + močilo PREV B2 (0,5%) ali Kaolin - glina (5-7 kg/ha) ali Spruzit - naravni piretrin. Kaolin se ne sme mešati s K vodnim steklom, Prev B2 pa ne z močljivimi žvepli.


GROZDNI SUKAČI


Možnost zatiranja s feromonskimi vabami (pri nas niso na voljo) in pripravki na osnovi bakterije BT (Delfin WG, Lepinox plus).


AKARINOZA, ERINOZA


Močljiva žvepla (Thiovit Yet, Kumulus DF). Tretiranje v času, ko so temperature nad 15 ˚C.
Olje oljne ogrščice (Ogriol) se uporablja za predspomladansko škropljenje v odmerku 8L/ha  v fenofazi C - D.


PRIPRAVKI ZA KREPITEV VINSKE TRTE


ALGE
AlgoVital Plus, Algin, Algomin-plus, Algo-plasmin
Vse alge niso dovoljene v ekološki pridelavi. Priporočljivo jih je dodajati v času stresnih situacij trte - (suša, po toči, mraz). Alge vsebujejo aminokisline in minerale. Zato dobro oskrbujejo trto z mikrohranili in rastlinskimi hormoni. Večajo odpornost trte.

ŽITNI FERMENT
Sredstvo za krepitev rastlin z minerali, vitamini, aminokislinami in mlečno kislino ter mlečnokislinskimi bakterijami.



MOČILA


NU-film
Močilo iz smole iglavcev, za lepši nanos sredstev ter manjše izpiranje.

PREV B2
Močilo - ekstrakt pomaranč, ki zelo dobro učinkuje tudi na oidij in izboljša delovanje Vitisana.

Cocana
Močilo - kokosovo milo iz rastlinskih maščobnih kislin. Delovanje tudi na oidij.

Koristne povezave

www.orwine.org 
www.eco-consult.net
www.ecovin.de

Več povezav  >>>

Projekt sofinancira

Ekološko vinogradništvo - logotip Mestne občine Maribor

Kontakt

Ekološko vinogradništvo Simon Valentan s. p., 
svetovanje s področja agronomije in poslovno svetovanje
E: [email protected]
W: www.ekolosko-vinogradnistvo.si
T: 041 520 549
Copyright © Ekološko vinogradništvo Simon Valentan s. p. - Vse pravice pridržane   |  Piškotki   |  O nas